top of page

Gevuld speculaas

Vroeger dacht ik dus dat gevuld speculaas uit de supermarkt (je weet wel, van die voorverpakte) lekker was. Tot ik een keer zelf gevuld speculaas ging bakken. Zoooooo veel lekkerder! Ik gebruikte dit recept van Rutger Bakt als inspiratiebron, maar heb het recept geveganized. Het is echt niet moeilijk, kijk maar :-)



Ingrediënten (bakvorm 20x20)

- 125 g plantaardige boter, op kamertemperatuur

- 125 g (licht) bruine basterdsuiker

- 250 g bloem

- 100 ml havermelk

- 3 el speculaaskruiden

- Mespuntje zout

- 1 tl baking soda

- Pakje amandelspijs (300 g, bijvoorbeeld van Dr. Oetker)

- Handje amandelen

- 1 tl kokosolie, gesmolten


Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de boter in blokjes en doe in een grote kom. Voeg de suiker, bloem, speculaaskruiden, zout, bakingsoda en 25 ml havermelk toe. Kneed alles samen tot een stevige bal. Zet even in de koelkast (dit hoeft geen uren, zo'n 30 minuten is prima).


Bekleed de bakvorm aan alle kanten met bakpapier. Zo kun je de speculaas er na het bakken makkelijk uit halen. Meng in een blender de amandelspijs met 75 ml havermelk tot een gladde, stevige massa.

Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in twee stukken: een deel voor de bodem en een deel voor de bovenkant. Duw het deeg in de bakvorm, zodat de bodem en een klein stukje van de zijkanten bedekt zijn. Verdeel de amandelspijs over het deeg als vulling. Rol nu het resterende deeg met een deegroller uit en leg het 'deksel' op de spijsvulling. Zorg dat het deeg aan de zijkant verbonden is met de bovenkant.


Bestrijk de bovenkant met een beetje gesmolten kokosolie en verdeel de geschaafde amandelen over de speculaas. Zet daarna in de oven en bak in 30-40 minuten gaar. Je kunt de speculaas uit de vorm halen als deze is afgekoeld.


Laat het heerlijk avondje nu maar komen!

bottom of page